1. Aspecte generale

Fundatia9 intelege importanta confidentialitatii dumneavoastra si se angajeaza sa pastreze transparenta in privinta tehnologiilor pe care le utilizeaza.

Prezenta politica cu privire la fisierele de tip „cookie” (denumita in continuare „Politica”) stabileste termenii si conditiile in care sunt derulate operatiunile de prelucrare si/sau transfer de date cu caracter personal prin intermediul tehnologiilor de tip „cookie” sau al altor tehnologii similare, in cadrul website-ului www.scena9.ro, si ofera informatii cu privire la procedurile utilizate pentru protectia acestora, vizand in acelasi timp prevenirea oricaror incalcari ale legislatiei aplicabile in materie.

Entitatea responsabila cu prelucrarea si/sau transferul datelor cu caracter personal in acest sens este Fundatia9 (denumita in continuare „Operatorul” sau „Fundatia9”), cu sediul social in Bucuresti, Sector 1, Bld. Ion Mihalache, Nr. 1-7, Turn BRD, Et. 15, Cam. 247, inregistrata la Registrul Asociatiilor si Fundatiilor cu nr. 3/08.03.2017.

Prezenta Politica a fost adoptata de Fundatia9 in conformitate cu urmatoarele acte normative:

  1. Directiva UE 2002/58/CE privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice (Directivă asupra confidențialității și comunicațiilor electronice);
  2. Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, după cum a fost aceasta amendată prin Legea nr. 235/2015 („Legea nr. 506/2004”);
  3. Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE („Regulamentul General privind Protecția Datelor” sau „RGPD”), cât și orice alte regulamente aplicabile la nivel european sau local, adoptate în contextul RGPD.
 
  1. Ce sunt cookie-urile si tehnologiile similare?

Termenul „cookie” se refera la tehnologiile bazate pe principiul stocarii si accesarii de informatii privind terminalul Internet (PC, laptop, tableta) al utilizatorului („Dispozitivul”).

Fisierele cookie reprezinta fisiere de text care contin cantitati mici de informatii care sunt preluate in Dispozitivul utilizatorului când acesta viziteaza un site web, in masura in care utilizatorul accepta folosirea acestor fisiere.

Principala utilitate a fisierelor cookie este aceea de a permite unui website sa recunoasca Dispozitivul unui utilizator fata de cele ale altor utilizatori ai website-ului. Acestea contin informatii care fac legatura intre un utilizator al paginii web si un webserver (website-ul), permitand website-ului sa memoreze actiunile si preferintele utilizatorului pentru o anumita perioada de timp, astfel incat sa nu fie nevoie ca acesta sa le reintroduca de fiecare data cand revine pe acel website sau cand navigheaza de la o pagina la alta, avand totodata scopul imbunatatirii experientei pe website.. Astfel, daca un utilizator acceseaza acel website din nou, webserverul va citi informatia stocata anterior.

Celelalte tehnologii de urmarire utilizate de Fundatia9 functioneaza în mod similar cu cookie-urile si plaseaza fisiere de date de mici dimensiuni pe Dispozitivul utilizatorului sau monitorizeaza activitatea acestuia pe website pentru a permite colectarea informatiilor privind modul în utilizatorul navigheaza pe website-ul nostru. In continuare, atunci cand in prezenta Politica se face referire la cookie-uri, sunt avute in vedere cookie-urile si/sau tehnologiile similare.

 

  1. Informatii generale despre cookies

Informatiile prezentate in continuare au scopul de a aduce la cunostinta utilizatorului mai multe detalii despre natura, utilizarea si administrarea fisierelor cookie utilizate de site-ul www.scena9.ro.

In cazul in care aveti nevoie de mai multe informatii si ele nu se regasesc in prezenta sectiune, ne puteti contacta la redactie@scena9.ro.

Fundatia9 poate utiliza diferite tipuri de cookie-uri, precum:

  1. cookie-uri de sesiune: sunt stocate doar pe durata vizitei dumneavoastra pe website-ul nostru si sunt sterse de pe Dispozitivul dumneavoastra de indata ce inchideti browser-ul;
  2. cookie-uri persistente: sunt salvate pe Dispozitivul dumneavoastra pentru o perioada fixa de timp ulterior inchiderii browser-ului si sunt utilizate in cazul in care noi (sau o terta parte) dorim sa va identificam pentru o sesiune de navigare ulterioara; utilizam cookie-uri persistente pentru a imbunatati experienta dumneavoastra privind utilizarea website-ului nostru; folosirea acestora presupune inregistrarea consimtamantului dumneavoastra referitor la prezenta Politica, pentru a inlatura mesajul privind folosirea cookie-urilor care apare initial atunci utilizati website-ul nostru; cookie-urile persistente includ, de asemenea, cookie-uri ale tertelor parti, care pot fi utilizate in mod anonim pentru a proteja interesele utilizatorilor, in scopul transmiterii reclamelor personalizate catre acestia;
  3. cookie-uri proprii: sunt cookie-uri care apartin Fundatia9 si pe care Fundatia9 le plaseaza pe Dispozitivul dumneavoastra;
  4. cookie-uri ale tertelor parti: sunt cookie-uri pe care o alta parte le plaseaza pe Dispozitivul dumneavoastra prin intermediul website-ului Fundatia9; acestea includ cookie-uri din partea unor servici analitice externe care ne ajuta sa intelegem modul de utilizare al website-ului nostru sau care sunt utilizate in scopuri publicitare sau de monitorizare.

In cele mai multe cazuri, fisierele cookie nu identifica in mod direct utilizatorii de Internet, ci Dispozitivulde pe care acestia au accesat anumite pagini web. 

 

  1. De ce ne permite legislatia sa prelucram fisierele de tip „cookie”?

Prelucrarea de catre noi a cookie-urilor dumneavoastra se efectueaza in baza unui temei legal. Conform legislatiei aplicabile, putem prelucra cookie-urile dumneavoastra sau tehnologiile similare, in baza urmatoarelor temeiuri:

  1. in baza prevederilor legale aplicabile, in cazul cookie-urilor strict necesare si in cazul cookie-urilor care au ca unic scop realizarea transmiterii unei comunicari;
  2. in baza consimtamantului dumneavoastra, in cazul tuturor celorlalte tipuri de cookie-uri.

 

  1. Pentru cat timp vor fi cookie-urile stocate pe calculatorul dumneavoastra?

Durata de viata a acestor fisiere cookie poate varia semnificativ, depinzand de scopul pentru care sunt plasate si daca este vorba despre un cookie „persistent” sau „de sesiune”.

Cu toate acestea, fisierele cookie pot fi sterse de un utilizator in orice moment prin intermediul setarilor browserului. Mai multe informatii in legatura cu modalitatea in care puteti dezactiva sau sterge cookies se regasesc mai jos, in sectiunea 12 privind gestionarea/stergea cookie-urilor.

 

  1. Ce tip de informatii sunt stocate si accesate prin intermediul cookie-urilor?

Cookie-urile stocheaza informatii in fisiere text de mici dimensiuni, care permit website-ului sa recunoasca browser-ul. Serverul web va recunoaste browser-ul pana la momentul expirarii cookie-ului sau stergerii acestuia.

Cookie-urile stocheaza informatii importante, care imbunatatesc experienta de navigare pe Internet.

 

  1. De ce utilizam cookie-uri?

Website-ul www.scena9.ro foloseste atat fisiere cookie proprii, precum si cookie plasate de terti pentru a furniza utilizatorilor o experienta mult mai buna de navigare pe site si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecarui utilizatorilor (precum personalizarea anumitor setari, cum ar fi limba in care acesta a vizualizat website-ul nostru).

De asemenea, putem utiliza cookie-uri pentru a colecta informatii statistice privind utilizarea website-ului, in scopul de a imbunatati in mod continuu design-ul si functionalitatea acestuia, de a intelege modul in care vizitatorii nostri utilizeaza website-ul, precum si pentru a solutiona diferite aspecte legate de website.

Nu vom utiliza cookie-uri pentru procese decizionale automate sau pentru crearea de profiluri.

 

  1. Ce tipuri de cookie foloseste site-ul nostru

- Fisiere cookie analitice. Acestea ne permit sa aflam numarul de utilizatori ai website-ului nostru si modul in care acestia se deplaseaza pe website atunci când il folosesc. Acest tip de fisiere cookie are rolul de a ne ajuta sa imbunatatim modul in care functioneaza website-ul www.scena9.ro, asigurând, spre exemplu, ca utilizatorii sa gaseasca usor ceea ce cauta. Toate informatiile colectate de acest tip de cookie sunt anonime (i.e. nu pot fi utilizate pentru a identifica persoana fizica si nu contin date cu caracter personal precum nume sau adresa de e-mail) si au ca scop ameliorarea functionarii website-ului nostru. De asemenea, in scopul garantarii protectiei datelor cu caracter personal ale utilizatorilor, adresele IP sunt sterse periodic.

- Fisiere cookie functionale. Acestea sunt folosite pentru recunoasterea utilizatorilor atunci când acestia viziteaza website-ul www.scena9.ro si ne permit personalizarea continutul website-ului pentru a facilita navigarea utilizatorilor si prin care sa retinem preferintele acestora (spre exemplu, alegerea pe care ati facut-o pentru limba sau daca browserul Dvs. foloseste o anumita tehnologie). Toate informatiile colectate de aceste fisiere cookie au ca scop ameliorarea experientei utilizatorilor in folosirea website-ului.

Tabelul prezentat mai jos cuprinde o lista a fisierelor de tip „cookie” care ar putea fi folosite pe site-ul nostru, impreuna cu informatii relevante pentru utilizatori referitoare la fisierele de tip „cookie” folosite, dupa cum urmeaza:

 

Nume cookie Tip cookie Descriere Este necesar? Cine controleaza informatia  Perioada de expirare Tipul de informatie colectat
_ga Cookie de performanta si analiza Aceste cookie-uri sunt folosite pentru a colecta informații despre modul in care vizitatorii utilizează site-ul nostru.  da Google/Scena9 2 ani  Informații într-o forma anonimă, inclusiv numărul de vizitatori ai site-ului și paginile vizitate.
_gat Cookie de performanta si analiza sesiune
_gid Cookie de performanta si analiza 1 zi
ci_session Cookie strict necesar Înregistrează un ID unic care este utilizat pentru a genera date statistice despre modul în care vizitatorul folosește site-ul Web.Storează informații despre sesiune Scena9 sesiune
accord Cookie strict necesar Salveaza informatii referitoare la acordul utilizatorilor de a folosi cookie-uri  da 30 zile Acordul sau dezacordul utilizatorului cu privire la politica de cookies

 

  1. De ce sunt cookie-urile importante pentru internet?

Cookie-urile reprezinta punctul central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la crearea unei experiente placute de navigare, personalizata in functie de preferintele si interesele fiecarui utilizator. Interzicerea sau dezactivarea cookie-urilor poate duce la imposibilitatea de a utiliza anumite site-uri.

Interzicerea sau dezactivarea cookie-urilor nu inseamna ca nu veti primi publicitate online – ci doar ca nu se vor mai putea urmari preferintele si interesele dumneavoastra, care rezulta din comportamentul dumneavoastra de navigare.

Exemple de utilizari importante ale cookie-urilor (pentru care nu este necesara autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

  1. oferte personalizate in functie de interesele utilizatorilor – retinerea parolei, preferinte de limba (de exemplu, afisarea rezultatelor de cautare in limba romana);
  2. furnizarea de publicitate care prezinta mai multa relevanta pentru utilizator;
  3. caracteristici de contorizare, optimizare si analitice – cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de continut este vizualizat si modul in care un utilizator ajunge pe un website (exemple – prin intermediul motoarelor de cautare, direct de pe alte website-uri etc.).

Website-urile ruleaza aceste analize privind utilizarea in scopul imbunatatirii site-urilor in beneficiul utilizatorilor.

 

  1. Ce facem cu datele colectate prin intermediul fisierelor de tip cookie?

Fundatia9 nu transmite informatii obtinute prin utilizarea de cookies in afara Uniunii Europene/Spatiului Economic European.

Fundatia9 nu utilizeaza fisiere de tip „cookie” pentru procese decizionale automatizate, incluzand crearea de profiluri.

 

  1. Drepturile utilizatorilor website-ului

Potrivit legislatiei aplicabile (inclusiv a RGDP), fiecare utilizator care acceseaza website-ul si ale caror date cu caracter personal sunt prelucrate, au urmatoarele drepturi:

  1. dreptul de a obtine din partea Operatorului o confirmare ca se prelucreaza sau nu date cu caracter personal care il/o privesc si, in caz afirmativ, acces la respectivele date si la informatiile prezentate in prezenta Politica;
  2. dreptul de a obtine de la Operator rectificarea datelor cu caracter personal inexacte care il/o privesc;
  3. dreptul la stergerea datelor cu caracter personal;
  4. dreptul la restrictionarea prelucrarii;
  5. dreptul de a primi datele cu caracter personal care o privesc si pe care le-a furnizat operatorului, precum si dreptul de a transmite direct aceste date unui alt operator;
  6. dreptul de a se opune prelucrarii datelor cu caracter personal in scop de marketing direct;
  7. dreptul de a-si retrage consimtamantul;
  8. dreptul de a nu face obiectul unei decizii bazate exclusiv pe prelucrarea automata, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice sau afecteaza in mod similar utilizatorul;
  9. dreptul de a face plangere la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal daca exista ingrijorari cu privire la modul in care sunt prelucrate datele.

 

  1. Cum puteti gestiona sau sterge/renunta la fisierele cookie?

Utilizatorii pot contrala si gestiona cookie-urile in diferite moduri. Puteti dezactiva fisierele cookie activând din browser optiunea care permite refuzul setarilor tuturor sau anumitor fisiere cookie.

In cazul in care acceptati utilizarea tuturor cookie-urilor, aceasta va permite sa utilizati toate functiile website-ului, fara restrictii. Va rugam sa retineti faptul ca inlaturarea sau blocarea cookie-urilor poate avea un impact negativ asupra experientei dumneavoastra ca utilizator si este posibil ca anumite parti ale website-ului nostru sa nu mai fie accesibile in totalitate. In cazul in care blocati utilizarea tuturor cookie-urilor, cookie-urile proprii si cele ale tertelor parti vor fi dezactivate, insa Fundatia9 nu poate sterge cookie-urile tertelor parti. Pentru a sterge cookie-urile tertelor parti, puteti accesa setarile browser-ului dumneavoastra.

Chiar daca utilizatorii dezactiveaza unul sau mai multe fisiere cookie analitice, este in continuare posibil sa folosim informatii colectate de aceste fisiere cookie inainte de dezactivarea lor, insa vom inceta sa folosim fisierele cookie dezactivate pentru a colecta in continuare informatii

Utilizatorul are posibilitatea de a seta optiunile browserului Dispozitivului pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau se poate seta browserul sa accepte cookie-uri de la un site anume.

Setarile care ofera posibilitatea dezactivarii/stergerii fisierelor cookie se gasesc de regula in "optiuni" sau in meniul de "preferinte" al browserului Dispozitivului utilizatorilor. Concret, pentru a modifica optiunile fisierelor cookie ale website-ului www.scena9.ro, utilizatorul poate accesa meniul „Options” („Optiuni”) sau pe cel „Preferences” („Preferinte”) al browser-ului.

Pentru a intelege aceste setari, urmatoarele linkuri pot fi folositoare. Altfel, utilizatorii pot folosi optiunea"ajutor" a browserului pentru mai multe detalii.

Cookie settings in Internet Explorer

Cookie settings in Firefox

Cookie settings in Chrome

Cookie settings in Safari

 

  1. Securitate si probleme legate de confidentialitate.

In general browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site.

Utilizatorul trebuie sa se asigure ca browserul este mereuactualizat.

Cookie-urile sunt instalate prin intermediul solicitarii emise de un web server catre un browser (de exemplu Internet Explorer, Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox, Safari etc.) si sunt complet pasive – nu cuprind software, virusi, spyware si nu pot accesa informatiile stocate pe hard drive-ul utilizatorului. Cookie-urile nu sunt alcatuite din fragmente de cod, astfel incat acestea nu pot fi executate si nici nu pot auto-rula. 

Totusi, cookie-urile pot fi utilizate in scopuri negative. Avand in vedere ca acestea stocheaza informatii cu privire la preferintele dumneavoastra si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anumit site cat si pe alte site-uri, cookie-urile pot fi utilizate ca o forma de Spyware.

Tinand cont de faptul ca prin intermediul cookie-urilor informatiile sunt transmise in mod constant intre browser si website, in ambele sensuri, in cazul in care o persoana neautorizata intercepteaza fluxul de date, informatiile stocate in cookie-uri pot fi interceptate. Desi este vorba de situatii rare, aceasta se poate intampla in cazul in care browser-ul se conecteaza la server prin intermediul unei retele necriptate (de exemplu o conexiune WiFi nesecurizata).

Alte atacuri in care se utilizeaza cookie-uri implica setari incorecte ale cookie-urilor pe servere. In cazul in care un website nu solicita ca browser-ul sa utilizeze doar canale criptate, persoanele neautorizate pot utiliza aceasta vulnerabilitate pentru a induce in eroare browser-ul, astfel incat sa trimita informatii prin canale nesecurizate. Aceste informatii sunt ulterior utilizate de persoane neautorizate in vederea accesarii diverselor website-uri.

Este important sa fiti atenti atunci cand alegeti cea mai buna metoda de protectie a datelor dumneavoastra cu caracter personal.

In general, browser-ele au integrate setari de confidentialitate, care asigura diferite niveluri de acceptare a cookie-urilor, valabilitate si stergere automata ulterior vizitei unui anumit site de catre un utilizator.Va oferim in continuare cateva sfaturi care va pot ajuta sa gestionati cookie-urile fara efort:

Cu o intelegere clara a modului de operare a cookie-urilor si a beneficiilor pe care acestea le aduc, puteti lua masurile necesare de securitate astel incat sa puteti naviga cu incredere pe Internet. Pentru a asigura protectia datelor dumneavoastra, va rugam sa luati in considerare urmatoarele masuri:

  1. personalizati setarile browser-ului dumneavoastra privind cookie-urile, pentru a reflecta un nivel confortabil al securitatii privind cookie-urile;
  2. in cazul in care partajati accesul la calculator cu o alta persoana, puteti avea in vedere setarea browser-ului astfel incat datele individuale de navigare sa fie sterse de fiecare data cand inchideti browser-ul; aceasta este o modalitate de a accesa site-uri care plaseaza cookie-uri si sterg orice informatii cu privire la vizitatori atunci cand inchideti sesiunea de navigare;
  3. instalati si actualizati in mod constant aplicatiile dumneavoastra anti-spyware;
  4. multe dintre aplicatiile destinate identificarii si prevenirii spyware includ identificarea atacurilor asupra site-urilor; in acest mod se previne ca browser-ul sa acceseze website-uri care ar putea exploata vulnerabilitatile browser-ului sau descarca software periculos;
  5. asigurati-va ca browser-ul dumneavoastra este intotdeauna actualizat; multe dintre atacurile care au la baza cookie-uri se realizeaza prin exploatarea punctelor slabe ale versiunilor mai vechi ale browser-elor.

 

  1. Informatii suplimentare si detalii de contact

Acest website este detinut si operat de Fundatia9.

In cazul in care aveti nevoie de mai multe informatii si ele nu se regasesc in prezenta Politica, ne puteti contacta la redactie@scena9.ro.

 

  1. Amendamente ale prezentei Politici privind Cookie-urile

Fundatia9 isi rezerva dreptul de a modifica Politica privind Cookie-urile atunci cand este necesar conform prevederilor legale sau ca urmare a modificarilor aduse website-ului sau in alt mod in care Fundatia9 considera necesar. Fundatia9 va informa utilizatorii in privinta modificarilor si a datei la care acestea intra in vigoare, in special prin publicarea unei notificari pe website.

Prin urmare, va recomandam calduros sa vizitati pagina noastra cu regularitate, pentru a va informa cu privire la orice actualizari aduse prezentei Politici.